Sikker «fang og slipp»

Utøvelse av sikker «fang og slipp»

For å etterleve fiskereglene for Jarenvatnet stilles det krav til de som får gjedde på kroken. All gjedde over 70 centimeter skal slippes ut igjen mest mulig uskadet, og derfor ønsker vi å dele litt informasjon rundt utøvelse av fang og slipp. Reglene er riktignok skrevet med gjedde i tankene, men også stor abbor og sik bør slippes ut igjen uskadet da disse er viktige for balansen i vannet.

Fang og slipp blir mer og mer relevant for sportsfiske, og har de siste årene blitt skrevet om fra flere hold. Under følger et utdrag fra Morten Opsahl sin blogg, på Pure Fishing sine sider, som er verdt et besøk.

«Hva trenger man av utstyr for å praktisere fang og slipp?

Jeg kan fullt og helt forstå at folk kan tenke at catch and release er vanskelig og tungvint, men de fleste vil nok bli overrasket over hvor enkelt det faktisk er, bare man har med seg riktig utstyr. Med en lang tang, kan man enkelt fjerne krokene fra gjeddekjeften. Hvis kroken(e) sitter mellom to gjellebuer, er en avbitertang god å ha da kan man enkelt kan klippe krokene. Ett mykt underlag å legge fisken på er også ett must. Legger man fisken rett på isen eller annet underlag, er det fort gjort at både øyne og slimlag får skader.  Avkrokingsmatter får man kjøpt eller bestilt i de fleste sportsfiskeforretninger. Når man skal veie fisken, er det greit å ha en veiebag/nett, da ryggvirvlene til gjedda ikke bør belastes for mye. En stor håv er også god å ha, ikke bare for å sikre fangsten, men også til å oppbevare fisken i mens man gjør klart vekt, evt målebånd og avkrokingsmatte. Kan jo også nevne at jo større gjedda er, desto lettere er de å ha med å gjøre under oppholdet på land da det er lettere å komme til med tang. Gjellegrepet kan virke skummelt for mange, noe det forsåvidt også er, men med en kevlarhanske, unngår du såre hender.  Er man alene på tur og skal ta selvutløserbilder, kan man fint ta noen serier med bilder, men la da gjedda hvile litt i håven mellom seriene. Når bildene er tatt, slippes gjedda tilbake i vannet. Hold den da vannrett til den kommer til hektene igjen og svømmer avgårde av seg selv. Følelsen man får av å lande en trofefisk for så å la den svømme tilbake er fantastisk. Man dekker sine egne jaktbehov samtidig som man er med på å opprettholde storfiskbestanden. Om man har utstyret i orden, har man plutselig ikke noen unnskyldning for å ta livet av en stor fisk pga for dyp kroking osv.»

Som utdraget fra Morten sin blogg viser er det en del utstyr som trengs for et vellykket fang og slipp-fiske. Det første, og kanskje viktigste redskapet er tang/tenger. De aller fleste drar fordel av å ha flere tenger i forskjellig størrelse. Da slipper man å bruke store og tunge tenger når man skal løsne en krok som sitter i munnviken på ei lita gjedde, samtidig som det er nødvendig å bruke ei lang tang når man skal løsne kroker som sitter nede i «gapet» på gjedda. Det nevnes også avbitertang for de tilfellene hvor kroken ikke kan løsnes pga. fare for å ødelegge blant annet gjellebuene.

Når man får gjedda inn til båten, eller land gjelder det å håndtere fisken riktig. Det aller beste er en håv, og da bør du la fisken hvilke i håven i vannkanten mens du løsner krokene med ei tang. Deretter kan fisken løftes opp for bilder før man returnerer den til vannet. Jeg fisker nesten utelukkende fra båt og løfter fisken inn i båten ved å bruke gjellegrepet. Utfører man dette riktig er det en forholdsvis grei måte å lande fisken på. Det er viktig at man fukter hendene før man tar tak i fisken. Deretter løfter man forsiktig opp gjellelokket fra undersiden, og drar fingrene langs ytterkanten av gjellelokket fremover mot kjeften på gjedda. Det er viktig å holde gjedda i fast grep, slik at du er forberedt på at den prøver å vri seg løs. Eventuelle byks fra gjedda sin side dempes aktivt med underarmen.


Generelle tips til et fornuftig sportsfiske etter gjedde

Ved fiske etter gjedde om vinteren bør ikke gjedda løftes ut av vann ved temperaturer kaldere enn -5grader celcius ettersom dette skader slimhinnen og øynene på fisk. Jarenvatnet opplever til tider stort press i løpet av isfiskesesongen, men det bes om at man ikke fisker målrettet etter gjedde som skal/må slippes ut igjen på dager det er kaldere enn 5 kuldegrader.
 
Når vannet varmes opp på sommeren, påvirkes gjedda på den måten at den fortere tappes for krefter. Gjedda bør derfor kjøres effektivt, slik at den kan landes så fort som mulig. Den bør også slippes ut igjen etter kortest mulig tid i båt/på land.

Mange synes gjellegrepet ser skummelt ut. Da kan det være en fordel å investere i en knuteløs og gummiert håv som gjedda kan oppbevares i. Det er viktig at denne er stor nok i tilfelle man kroker drømmegjedda. Håven bør/skal være gummiert for å ta vare på slimlaget til gjedda. Det gjør det også lettere å få løs krokene fra selve håven.

Skroll til toppen